Uvod u bihevioralni marketing: dublje razumijevanje ponašanja

Bihevioralni marketing povezuje psihološke koncepte s marketinškim strategijama kako bi se postigao utjecajniji rezultat. Razmatra se kako ljudi donose odluke i kako se te spoznaje mogu primijeniti u marketingu.

Analiza donošenja odluka: deliberativni i automatski sustav razmišljanja

Razmatra se kako se potrošači koriste dvama različitim sustavima razmišljanja prilikom donošenja odluka. Deliberativni i automatski sustavi razmišljanja istražuju se kako bi se razumjela njihova uloga u potrošačkom ponašanju.

Ovi sustavi rada mozga često se koriste paralelno, ovisno o situaciji i zahtjevima zadatka.

Deliberativni sustav razmišljanja

Deliberativni sustav razmišljanja je spor i svjesni način donošenja odluka koji uključuje analizu, planiranje i promišljanje opcija. Ovo je dublji, razborit proces koji se koristi za složenije situacije.

PRIMJERI

 1. Planiranje godišnjeg odmora: Kada planirate godišnji odmor, koristite deliberativni sustav kako biste pažljivo analizirali destinacije, troškove, aktivnosti i vrijeme putovanja prije donošenja konačne odluke.
 2. Kupovina skupih proizvoda: Prije nego što kupite skupi proizvod poput automobila ili kućnog aparata, koristite deliberativni pristup kako biste istražili različite opcije, pregledali recenzije i usporedili cijene kako biste napravili informiranu odluku.

Automatski sustav razmišljanja

Automatski sustav razmišljanja je brz i nesvjestan način donošenja odluka temeljenih na instinktima, navikama i emocionalnim reakcijama. Ovo je intuitivniji način razmišljanja koji se koristi u svakodnevnim rutinskim situacijama.

PRIMJERI

 1. Vožnja bicikla: Kada vozite bicikl, većinu vremena ne razmišljate svjesno o svakom koraku i pokretu, već vaše tijelo automatski reagira na situacije poput balansiranja i skretanja.
 2. Brza odluka pri kupovini namirnica: Kada brzo odlučite što kupiti u trgovini, vaš automatski sustav razmišljanja može vam pomoći da odaberete proizvode koje obično kupujete bez potrebe za dubljim razmatranjem.

Ovi primjeri pokazuju kako oba sustava rada mozga imaju svoje mjesto u različitim situacijama i kako se koriste ovisno o složenosti zadatka i potrebi za brzim ili dubljim razmišljanjem.

Primjena bihevioralnih taktika: psihološke strategije

Detaljno se razmatraju primjeri bihevioralnih taktika i strategija koje se temelje na spoznajama o ponašanju potrošača. Kroz analize se istražuju načini na koje se emocionalni poticaji i logičko razmišljanje koriste u marketinškim kampanjama.

Bihevioralni marketing koristi psihološke strategije kako bi utjecao na ponašanje potrošača. Evo nekoliko primjera primjene bihevioralnih taktika:

Urgentnost

 • Primjer: “Ponuda istječe za 24 sata!” – Koristite vremensko ograničenje kako biste potaknuli brzu akciju potrošača.

Društvena potvrda

 • Primjer: “Naši kupci to obožavaju!” – Koristite recenzije i preporuke kako biste pokazali da vaš proizvod ima podršku drugih.

Smanjenje cijene

 • Primjer: “Dobijte 50% popusta!” – Prikazivanje velikih popusta može potaknuti potrošače na kupnju.

Besplatni uzorci

 • Primjer: “Isprobajte naš proizvod besplatno!” – Pružite potrošačima priliku da isprobaju proizvod prije nego što ga kupe.

Grupna dinamika

 • Primjer: “Sudjelujte u ekskluzivnoj zajednici!” – Kreiranje osjećaja pripadnosti grupi može potaknuti angažman.

Ekskluzivnost

Primjer: “Samo za naše VIP članove!” – Prikazivanje posebnih ponuda i sadržaja za odabrane kupce.

Osjećaj gubitka

Primjer: “Ne propustite priliku!” – Naglašavanje osjećaja gubitka može motivirati potrošače da brzo reagiraju.

Personalizacija

Primjer: “Prilagodite proizvod svom stilu!” – Ponudite personalizirane opcije kako biste privukli potrošače.

Emocionalna povezanost

Primjer: “Stvorite uspomene s našim proizvodom!” – Korištenje emocionalnih poruka kako bi se izgradila veza s potrošačima.

Jednostavnost

Primjer: “Jednostavno naručite online!” – Prikazivanje jednostavnosti procesa kupovine kako bi se smanjila prepreka za kupnju.

Ovi primjeri ilustriraju kako se bihevioralni marketing koristi za poticanje različitih emocionalnih i psiholoških faktora kako bi se utjecalo na odluke potrošača.

[better-ads type=”campaign” banner=”none” campaign=”8759″ count=”1″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”1″ lazy-load=””]

Implementacija na društvenim mrežama: utjecaj digitalnog okruženja

Ovaj segment analizira kako bihevioralni pristup utječe na potrošače u digitalnom svijetu, posebno na društvenim mrežama. Razmatra se kako se koriste psihološki aspekti kako bi se postigli veći angažman i konverzije.

Implementacija bihevioralnog marketinga na društvenim mrežama može imati značajan utjecaj na ponašanje korisnika u digitalnom okruženju. Evo nekoliko primjera kako se bihevioralne taktike primjenjuju na društvenim mrežama:

Notifikacije

Primjer: Društvene mreže koriste obavijesti (notifikacije) kako bi korisnike obavijestile o novim aktivnostima, komentarima ili porukama. To potiče korisnike na povratak na platformu kako bi interagirali s drugima.

“Sviđa mi se” i dijeljenje

Primjer: Društvene mreže koriste taktiku društvene potvrde putem broja “sviđa mi se” i dijeljenja sadržaja. Više “lajkova” i dijeljenja potiče korisnike da vjeruju da je sadržaj popularan i vrijedan pažnje.

Društvena zajednica

Primjer: Platforme poput Facebook grupa, Linkedin grupa i foruma stvaraju osjećaj pripadnosti zajednici. To potiče korisnike na redovitu interakciju i dijeljenje iskustava.

Personalizacija sadržaja

Primjer: Društvene mreže koriste algoritme koji prilagođavaju sadržaj korisnicima na temelju njihovih prethodnih interakcija. To povećava vjerojatnost da će korisnici biti zainteresirani za sadržaj koji vide.

FOMO (Strah od propuštanja)

Primjer: Objave koje sugeriraju da se nešto posebno i važno događa mogu potaknuti FOMO. “Nemojte propustiti ovu veliku promociju!”.

Ograničene ponude

Primjer: Ograničavanje ponuda vremenski ili količinski može potaknuti korisnike da brzo reagiraju kako ne bi propustili priliku.

Utjecaj socijalnog dijeljenja

Primjer: Platforme koje naglašavaju interakciju s drugim korisnicima potiču natjecateljski duh i želju za postizanjem veće vidljivosti.

Društvena potvrda utjecajnih osoba

Primjer: Suradnja s utjecajnim osobama može pozitivno utjecati na percepciju proizvoda ili usluge među njihovim pratiteljima.

Kreativnost u sadržaju

– Primjer: Korištenje vizualno privlačnog sadržaja, kratkih videozapisa ili “priča” kako bi se brže privukla pažnja korisnika.

Implementacija bihevioralnih taktika na društvenim mrežama koristi duboko ukorijenjene obrasce ponašanja kako bi potaknula interakciju, angažman i konverzije korisnika u digitalnom okruženju.

Etički aspekti: transparentnost i poštenje

Naglašava se važnost etičkog pristupa u bihevioralnom marketingu. Ovdje se istražuju pitanja transparentnosti, informiranosti potrošača i očuvanja povjerenja putem odgovornih marketinških taktika.

Budućnost bihevioralnog marketinga: tehnologija i inovacije

Pogled u budućnost analizira kako će tehnološke inovacije oblikovati bihevioralni marketing. Ističe se kako će AI, analitika podataka i personalizacija biti ključni za daljnji razvoj bihevioralnih strategija.

Praktični savjeti: kako postići učinkovitu primjenu

Savjetuje se kako stručnjaci za bihevioralni marketing mogu izgraditi snažne veze s ciljanom publikom. Prikazuju se strategije za optimizaciju marketinških kampanja kroz duboko razumijevanje ponašanja potrošača.

Donosimo nekoliko primjera praktične primjene bihevioralnog marketinga:

 1. Personalizirane Poruke: Prilagodite svoje marketinške poruke prema interesima i prethodnim aktivnostima korisnika kako biste povećali angažman.
 2. Upravljanje notifikacijama: Prilagodite frekvenciju i vrstu obavijesti kako biste održavali interes korisnika bez prekomjerne potrošnje.
 3. Nagradne sadržaje: Koristite nagradne igre i poklone kako biste potaknuli interakciju korisnika i povećali udio sudionika.
 4. Društvena potvrda: Istaknite pozitivne recenzije i iskustva korisnika kako biste potaknuli druge da se uključe.
 5. Ograničenja vremena: Koristite taktike kao što su popusti s ograničenim trajanjem kako biste potaknuli brze odluke kupnje.
 6. Kreativni CTA: Upotrijebite poziv na akciju (CTA) koji je usklađen s ponašanjem korisnika, poput “Pridružite se tisućama zadovoljnih korisnika!”
 7. Socijalna dijeljenja: Potaknite korisnike da dijele svoja iskustva i sadržaj kako bi se proširila svijest o vašem brandu.
 8. Personalizirane preporuke: Koristite algoritamski generirane preporuke kako biste korisnicima nudili relevantan sadržaj.
 9. Napredno segmentiranje: Koristite podatke o korisničkom ponašanju kako biste stvorili ciljane segmente i prilagodili kampanje svakoj grupi.
 10. Fokus na korisničke prednosti: Istaknite kako vaš proizvod ili usluga rješava stvarne potrebe i probleme korisnika.

Ovi primjeri daju uvid u praktične savjete i strategije koje stručnjaci za bihevioralni marketing mogu koristiti kako bi postigli učinkovitu primjenu i ostvarili dublju vezu s publikom.

Zaključak: kreacija vrijednosti kroz bihevioralni pristup

Zaključuje se kako bihevioralni marketing otvara nove puteve za stvaranje dubokih i održivih veza s potrošačima. Ovaj pristup omogućuje prilagodbu strategija kako bi se postigli bolji rezultati i ostvarila dugoročna uspješnost.