LinkedIn grupe su odlično mjesto za raspravu vezano uz određena područja. Ali i nisu samo to, nastupite li ispravno možete ih koristiti i kao marketinški kanal, kreiranje leadova, prodaju, ali i SEO optimizaciju.

Evo kako koristiti LinkedIn grupe da biste postigli ove ciljeve…

Pridružite se LinkedIn grupama koje se odnose na vaše područje djelovanja

Pod tim mislimo da se pridružite onim grupama koje su vezane za vašu djelatnost, te na kojima bi mogli naći svoje ciljane korisnike. Možete se uključiti u sudjelovanje do 50 LinkedIn grupa, ali bilo bi dobro da izaberete samo one u kojima možete aktivno sudjelovati i koje imaju veliki broj članova.

Kako pronaći LinkedIn grupu koja je relevantna za vas?

Postoji nekoliko načina. Možete na primjer upotrijebiti LinkedIn Search funkciju tako da upišete ključne riječi relevantne vašoj djelatnosti. To može biti i lokacija na kojoj djelujete, funkcija ciljanog klijenta ili ciljano područje.

LinkedIn grupe također možete pronaći kliknete li na poveznicu “Discover” u sekciji gdje su grupe. LinkedIn će vam predložiti grupe za koje misli da su vam relevantne.

Sistematski grupe možete pretražiti i u listi grupa, ali ovo je teži način s obzirom na to da su ovdje sve grupe abecedno izlistane.

Tražite li grupe u kojima se nalaze vaši potencijalni klijenti, možete isprobati potražiti na profilnim stranicama svojih kontakata vidjeti u kojim su grupama aktivni ili ih prate te se pridružiti i tim grupama.

Kako postati aktivan u LinkedIn grupama?

U grupama možete postati aktivni tako da sudjelujete u diskusijama ili da objavljujete sadržaj koji je relevantan za grupu.

Sudjelovanjem u diskusijama ćete postati vidljivi ostalim članovima grupe, pod uvjetom da objavljujete sadržaj koji će ih zanimati i biti im od koristi.

Objavljivanje originalnog sadržaja  će vas postaviti u poziciju relevantnog stručnjaka u grupi. U slučaju da nemate sadržaj koji možete sami kreirati možete posegnuti za sadržajem nekog drugog izvora kojeg možete prilagoditi svojim potrebama. Pri postavljanja sadržaja vodite računa da nije previše promocionalan.

Grupe možete koristiti i za ostvarivanje kontakata

U grupama možete pronaći kvalitetne potencijalne korisnike pregledavajući profile članova grupa.  Nije brz proces ali bi vam se mogao isplatiti pronađete li kvalitetne kontakte.

Pregledate li i sudionike u diskusijama bi mogli saznati njihova područja interesiranja pa biste tako pronašli i kvalitetnije korisnike.

Kako ostvarivati kontakte?

Prije kontakta s članovima grupa bilo bi dobro da im odgovorite privatno na diskusiju koju ste pokrenuli. Ovdje LinkedIn ograničava broj kontaktiranja, pa možete mjesečno kontaktirati 15 različitih korisnika grupa. Zanimljive korisnike možete spremiti van LinkedIna za kontaktiranje drugim kanalima.

Nastojte izbjegavati LinkedInove predloške za kontaktiranje, pokušajte ih učiniti personaliziranim.

Kreirajte vlastitu LinkedIn grupu

Ne možete li pronaći grupu koja odgovara vašim potrebama kreirajte svoju grupu. Naravno pod uvjetom da ste sigurni da možete u nju privući odgovarajuću broj članova. Imate li svoju grupu ostaviti ćete određene privilegije za razliku od grupa u kojima ste samo članovi. Ovdje možete postaviti svoja pravila, diktirati u kojem smjeru se kreću teme razgovora itd.

LinkedIn grupu ove web stranice možete pronaći ovdje: Web4Y – Internet marketing

LinkedIn grupe možete koristiti za generiranje prometa na svojim web stranicama i backlinkova

Link na svoje web stranice možete postaviti u grupi koju ste kreirali. Također i objavljivanjem originalnog sadržaja, možete kao izvor navesti svoje web stranice.

Ako su vaše web stranice dobro optimizirane za konverziju od nepoznatog posjetitelja do poznatog (upisnika u primatelja newslettera ili čak korisnika usluga ili proizvoda), ove posjete možete pretvoriti u prodaju.

Zanimljiv i koristan sadržaj koji objavljujete može potaknuti i ostale članove grupa da vaš sadržaj podijele drugima ili objave u svojim medijima, što će vam pomoći kod SEO optimizacije.