Na Internetu postoji mnogo članaka i informacija o SEO optimizaciji. Nažalost sve ove informacije i nisu u potpunosti točne. Postoji nekoliko uobičajenih mitova koji se često pojavljuju u člancima a o kojima biste trebali biti svjesni. Trebali biste se držati dalje od SEO stručnjaka koji ih plasiraju.

Mit 1: Optimizacija ključnih riječi je najbitniji dio SEO optimizacije

Ključne riječi nisu najvažniji dio SEO optimizacije još od 2013.godine kada je Google objavio algoritam popularno nazvan Hummingbird. Tada je prioritete postavio na korisničko iskustvo u odnosu na ključne riječi koje se koriste. Danas se sigurno ne morate toliko fokusirati na određene riječi ili fraze.

Ključne riječi su i dalje bitan dio SEO optimizacije. Analiza ključnih riječi može pomoći u definiranju i vođenju vaše strategije SEO optimizacije, ali ključne riječi same nisu najvažniji dio SEO optimizacije.

Ključne riječi bi trebale biti korištene prirodno u tekstovima, pisane tako da je u prvom planu bitnost sadržaja koji objavljujete.

Mit 2: SEO optimizacija je brz i jednostavan proces

Naiđete li nekoga koji nudi SEO rezultate jednostavnom promjenom teksta na web stranici u brzom roku, na primjer nekoliko dana ili tjedana razmislite o njegovoj stručnosti ili dobroj namjeri.

To bi bilo idealno, ali jednostavno nije moguće. SEO optimizacija je kompleksna strategija koja traje nekoliko mjeseci, nekada čak i od četiri do šest mjeseci.

SEO stručnjaci koji nude ovako brzu optimizaciju i traže novac po optimiziranoj web stranici jednostavno nemaju šanse da optimiziraju web stranice. Umjesto toga pronađite SEO profesionalca koji nudi jasan prikaz strategije SEO optimiziranja te procjenu izlaska prvih rezultata.

Mit 3: Trebate se fokusirati na ključne riječi s visokim brojem potraživanja

Za SEO optimiziranje web stranica na ključne riječi s velikim brojem pretraživanja morate imati dosta preduvjeta. Optimizirate li web stranice po prvi put ovo je gotovo nemoguće, odnosno totalno je nerealan cilj za većinu web stranica.

Naravno bilo bi idealno da vam web stranice mogu izlaziti u rezultatima pretraživanja za ključne riječi s visokim brojem pretraživanja ali ako je to nemoguće.

Bolje bi bilo uzeti neki realan cilj. Idete li na optimiziranje za riječi s visokim brojem traženja rizikujete i mogućnost nikakvog rangiranja ili čak nikakvog prometa na web stranicama.

Usredotočite li se na manje konkurentne riječi, odnosno proširene fraze uzmite u obzir da traženje fraza čini 70% pretraživanja. Tako je ova strategija sigurnija, s obzirom na to da je za ove riječi lakše optimizirati web stranice, u nekom razumnom roku.

Udio traženja fraza u ukupnom broju pretraživanja