Statistika posjeta web stranicama – odličan pokazatelj za redizajn i potrebne izmjene

Statistika posjeta web stranicama kao važan pokazatelj za redizajn i izmjene

Statistika pristupa web stranicama je bitna kako za provjeru učinkovitosti marketinških akcija, tako i kod web dizajna. Redizajn web stranica zapravo i započinje analizom statistike pristupa web stranica. Osim broja posjetitelja i prometa na web stranicama, kojeg koristi većina pri analizi, iz statistike je moguće vidjeti i puno drugih zanimljivih podataka.

0 1.359

Statistika pristupa web stranicama je bitna kako za provjeru učinkovitosti marketinških akcija, tako i kod web dizajna. Redizajn web stranica zapravo i započinje analizom statistike pristupa web stranica. Osim broja posjetitelja i prometa na web stranicama, kojeg koristi većina pri analizi, iz statistike je moguće vidjeti i puno drugih zanimljivih podataka.

Tako na primjer možemo vidjeti:

  • najposjećenije stranice
  • izvore posjeta web stranicama – iz oglašavačkih plaćenih kampanja, organski posjet, posjet s društvenih mreža itd.
  • dobnu skupinu posjetitelja i druge demografske podatke
  • lokaciju i jezik posjetitelja, vrste uređaja s kojima pristupa web stranicama…

Neki od ovih podataka i nisu bitni za ocjenu uspješnosti marketinških akcija ali su itekako bitni kod planiranja redizajna web stranica.

Uzimajući u obzir statističke podatke pristupa web stranicama određuje se struktura, izgled i funkcionalnost dizajna web stranica. Pri tom se pazi da  svi elementi web stranica budu prilagođeni većini posjetilaca.

Ne pratite li statistiku posjeta web stranicama to vas može i skupo koštati

Odličan primjer za ovo je i popularni portal za bookiranje i putovanja Expedia. Nakon analize statistike web stranice, na jednom formularu za bookiranje su ustanovili da im je jedno polje za unos previše, komplicirano za unos. Ljudi ga jednostavno nisu shvaćali pa su odustajali od bookiranja. Tako su i izračunali na kraju da su izmjenom ovog polja zaradili 12 milijuna dolara.

Koje servise koristiti za praćenje statistike pristupa web stranicama?

Postoji puno alata za praćenje statistike web stranica. Jedan od najpopularnijih, a koji je još i besplatan, je Google Analytics. Implementacija Google Analyticsa je jednostavna, a postoje gotova rješenja za većinu CMS platformi.

Google Analytics pruža dovoljno podataka za analizu potrebnu za redizajn ili poboljšanja web stranica. Također ima i vizualnih prikaza (heatmaps) nekih podataka.

Odličan alat za statistiku pruža i Hotjar. Ovdje na primjer možete vidjeti i video na kojem se prikazuje ponašanje korisnika, kojim putem se kretao web sajtom. Ovaj servis nije besplatan i košta 69€ za web site-ove s najmanjim brojem posjeta na više.

Niste sigurni da li je na vašim web stranicama postavljena statistika ponašanja posjetitelja?

Da li na vašim stranicama postoji Google Analytics web statistika (koja se najčešće i koristi) možete provjeriti na stranici GAChecker.com.

Da li vaše web stranice trebaju kompletan redizajn ili samo nadogradnju?

Nakon što analizirate podatke dobiti ćete dobar pokazatelj da li je potrebno raditi kompletan redizajn web stranica ili samo neke izmjene. Podatke biste trebali uspoređivati s prijašnjim razdobljima kada ste radili izmjene ili provjeravati da li se statistika pogoršala zbog nekog drugog razloga.

Odlaze li posjetitelji puno s vaših web stranica nakon što vide samo jednu stranicu može biti znak da trebate kompletan redizajn web stranica. Ovo ćete saznati pomoću parametra Bounce rate. Bounce rate je postotak posjetitelja web stranica koji napuštaju vaše web stranice nakon što vide samo jednu web stranicu. Ako je ovaj broj 50-60% ili veći sigurno trebate kompletan redizajn web stranica.

Da li je sadržaj koji postoji na vašim web stranicama koristan posjetiteljima?

Ovo ćete saznati iz parametra Exit rate. To je postotak posjetitelja koji odu na druge web stranice s određene stranice, nakon što vide jednu ili nekoliko stranica na vašim web stranicama. Zadnja na kojoj se nalaze je Exit page. Tako možete i vidjeti koje su web stranice lošije od drugih. Ako je Exit rate velik vidjet ćete da sadržaj nije onakav kako su posjetitelji očekivali kada su odlučili da posjete vaše web stranice. Možete vidjeti i koje web stranice najviše napuštaju pa u tom slučaju i odlučiti za drastično mijenjanje istih.

Dalje možete i analizirati da li su posjetitelji s izlaznih stranica odlazili na vaše druge stranice ili van web site-a. One s kojih su odlazili najviše zahtijevaju promjene sadržaja ili redizajn cijelog web site-a ako su jako bitne za usluge ili proizvode koje nudite. U svakom slučaju izmjene radite s ciljem da se posjetioci što dulje zadržavaju na vašim web stranicama.

O kvaliteti kompletnih web stranica će vam “reći” i parametar Average session duration. Ovo je prosječno vrijeme koje posjetitelj provede po jednoj posjeti na vašim web stranicama. Zadržava li se dugo, znači da proučava i čita sadržaj na vašim stranicama. Dodao bih ovome i prosječan broj stranica koje posjeti po jednoj posjeti web stranicama.

Statistika i dizajn web stranica

Nakon kompletne analize statistike će biti jasno koji sadržaj (stranice) su vrijedne a koje ne, te se može pristupiti planiranju strukture i dizajna web stranica. Manje vrijedne će zahtijevati kompletnu izmjenu, a vrjednije mogu ostati iste ili ih se može ako je potrebno unaprijediti isticanjem bitnijih informacija.

Analiza ponašanja posjetitelja s ciljem dovođenja istih do ciljanih web stranica

Kod dizajna je bitna i analiza “kretanja” posjetitelja po vašim web stranicama. Tu ćete vidjeti da li se posjetitelji i kojim putem kreću prema vašim ciljanim stranicama. Na osnovu toga ćete smanjiti korake do njih ili izgraditi bolju promocionalnu poruku na putu do tih stranica.

Pri tom je ključan dizajn i kreiranje sadržaja koji će posjetitelje dovesti do ciljanih stranica.

Responzivan dizajn ili prilagođenost mobilnim uređajima

Responzivan dizajn je danas nužnost. Ne samo da Google i ostale tražilice bolje pozicioniraju responzivno podešene web stranice, nego i veliki postotak posjetitelja pregledava web stranice s mobilnih uređaja. Web stranice jednostavno morate podesiti za sve uređaje: mobitele, pametne telefone, desktop računala. U statistici biste mogli pogledati da li neke web stranice posjetitelji posjećuju više s mobilnih uređaja i po tome odlučiti da li raditi za iste bolje prilagodbe.

Heatmape

Heatmape su izvrstan vizualni pokazatelj na kojim mjestima web stranice je bilo najviše klikova. Na njima se vidi koji dijelovi stranice su najatraktivniji za bitne informacije, ili koje informacije zanimaju najviše posjetitelje web stranica.

Na ovaj način čete doći do informacije gdje je najbolje postaviti elemente za konverzije ili narudžbe usluga ili proizvoda.

Dobro planiran dizajn je ključ uspjeha

Redizajn web stranica u kombinaciji s analizom statistike pristupa stranicama je jedini mogući način na koji ćete od web stranica izvući najviše. Što više podataka upotrijebite donijeti ćete bolje zaključke te izgraditi bolje web stranice. Ne bi bilo loše i napraviti ankete kod korisnika, vidjeti uživo kako se ponašaju na web stranicama. Naravno cijelo vrijeme morate imati u vidu osnovne ciljeve web stranica, da li je to prodaja proizvoda, narudžba usluga ili jednostavno veliki broj posjeta radi gradnje svjesnosti o brendu.

Komentirajte ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana