Stopa konverzije ili Conversion rate je postotak posjetitelja web stranica koji naprave neku kupovinu ili narudžbu usluga. Povećavanje stope konverzije može drastično povećati prodaju ili narudžbu usluga, bez trošenja novca na povećanje broja posjetitelja web stranicama.

Analiza postojeće stope konverzije, ciljeva i planova tvrtke, ciljanih korisnika

Prije bilo kakve akcije za povećanje stope konverzije potrebno je utvrditi stvarne činjenice relevantne za konverziju, o tvrtki za koju se radi konverzija, ciljanim klijentima, te analizirati statistiku pristupa web stranicama te postojeću stopu konverzije. Tako razmislite o ovim pitanjima:

Ciljevi i planovi tvrtke, proizvodi i usluge

 • Koji su osnovni ciljevi i planovi vaše tvrtke i web stranica koje predstavljaju vašu tvrtku?
 • Koji proizvodi i usluge trebaju biti istaknutiji?
 • Koja je najbolja ponuda proizvoda i usluga koje možete ponuditi klijentima?

Ciljani klijenti prema kojima će se podešavati konverzija

 • Koliko je potrebno ulagati za investiranje u nove korisnike?
 • Kako izgleda profil idealnog korisnika?
 • Koje su ciljane grupe korisnika?
 • Koji je glavni razlog da vaši postojeći korisnici kupuju proizvode ili naručuju usluge od vas, a ne od vaše konkurencije?
 • Koji su glavni razlozi nezadovoljstva vaših korisnika?

Postojeća stopa konverzije i statistika pristupa web stranicama

 • Kakva je struktura izvora posjeta i količina sadašnjih posjeta na vašim web stranicama?
 • Na koji način su vas sadašnji klijenti pronašli?
 • Koje uređaje koriste posjetitelji vaših stranica?
 • Koliki su promet vaše web stranice ostvarile i u kojem vremenskom periodu?
 • Koja je postojeća stopa konverzije, te za koje marketinške kanale?
 • Na kojem koraku ste u procesu prodaje ili narudžbe vaših usluga gubili najviše klijenata?

Nakon analize ovih podataka vidjet ćete u kojoj mjeri je potrebno mijenjati postojeću strukturu i podatke na vašim web stranicama, te koje elemente mijenjati ili dodavati, a koje ostaviti.

Tri vrste posjetitelja web stranica

Prije postupka optimizacije za bilo koju vrstu konverzije morate znati da postoji tri tipa posjetitelja vaših stranica.

Prvi su kupci koji su odmah spremni da izvrše kupnju ili narudžbu na web stranicama. Jedino ih trebate uvjeriti da to učine kod vas a ne kod vaše konkurencije.

Druga vrsta posjetitelja su kupci koji nisu odmah spremni na kupnju, planiraju je, ili traže najbolje rješenje na Internetu i uspoređuju ponude.

Treća vrsta su “tragači”, oni traže informacije o proizvodima i uslugama ali se još nisu odlučili za njih.

Morate imati spremnu strategiju za sva tri tipa potencijalnih kupaca. Za prve, impulzivne kupce, morate olakšati kupovinu ili narudžbu. Druga dva tipa kupaca morate obraditi tako da kada budu spremni za kupnju bude veća vjerojatnost da će kupiti kod vas nego kod vaše konkurencije. Trebali bi na neki način doći do njihovih kontakt informacija kako biste ih mogli podsjećati na vašu uslugu. Tako biste im trebali dati nešto vrijedno, kako bi vam ostavili kontakt podatke, na primjer neke edukativne materijale, e-bookove, pristup vrijednim informacijama, upise u newslettere…

Elementi uspješne konverzije: sadržaj, izgled i dizajn

Sadržaj koji se nalazi na vašim web stranicama, te poruka koju on prenosi su uz ukupni izgled i dizajn osnovni elementi uspješne konverzije. Dok dizajn i izgled doprinose vjerodostojnosti vaših web stranica, sadržaj je i više bitniji za konverziju – odluku o kupnji proizvoda ili narudžbe vaših proizvoda i usluga.

Odličan naslov

Naslov je jedan od bitnijih elemenata vaše web stranice. Imate samo nekoliko sekundi da privučete pažnju posjetitelja te iz zainteresirate da pročitaju više, a to možete jedino pomoću odličnog naslova. Naslov bi trebao vašim posjetiteljima prenijeti osjećaj da su na pravom mjestu, i da će riješiti svoj problem ili zadovoljiti potrebe. Naslov jednostavno mora posjetitelja potaknuti da nastavi čitati vaš sadržaj.

Istaknite jedinstvenu prodajnu ponudu i prednosti

Jedinstvena prodajna ponuda ili Unique selling proposition (USP) je ono što razlike ili daje prednost vašoj tvrtki u odnosu na konkurenciju. To mogu biti usluga ili proizvodi koju nitko drugi ne nudi u kod vaših ciljanih klijenata, povoljnija ili brža usluga ili bilo kakve pozitivne razlike u odnosu na konkurenciju. Ma što to bilo, morate ga istaknuti na svom web siteu.

Većina tvrtki samo opisuju svoje proizvode ili usluge i ne daju potencijalnim korisnicima informaciju što je u tim opisima za njih. Radije više pažnje posvetite potencijalnim korisnicima, obradite informaciju tako da vide da će ako postanu vaši korisnici riješiti svoj problem ili potrebe.

Dajte ponudu koju posjetioci vaših web stranica ne mogu odbiti

Razmislite što možete ponuditi potencijalnim klijentima kako bi ih privukli kod sebe. Ponuda bi trebala biti tako jaka da s odlukom o kupnji ili narudžbi posjetioci vaših web stranica ne bi trebali odugovlačiti.

Poziv na akciju (Call to action)

Dovoljno jasan poziv na akciju je nužan da bi posjetiteljima vaših web stranica jasno rekao što trebaju da urade kako bi dobili vašu neodoljivu ponudu. Poziv na akciju bi trebao biti jednostavan, jasan i uočljiv na web stranicama.

Dajte dokaz o kvaliteti svojih proizvoda i usluga, svojoj vjerodostojnosti

Pozitivna iskustva vaših postojećih klijenata će potvrditi kvalitetu vaših proizvoda i usluga. Potencijalni kupci se žele uvjeriti i iz drugih izvora da su vaši proizvodi i usluge kvalitetne, te da će riješiti svoje probleme i potrebe s njima. U preporukama, recenzijama i svjedočanstvima drugih korisnika će se prepoznati i vidjeti da je ono što nudite baš za njih.

Online kupci su svjedoci prevara na Internetu. Dokažite im svoju vjerodostojnost. Pokažite da ste članovi stručnih udruženja, komora… Prikažite objave u medijima u kojima se spominjete. Prikažite originalne dokumente koji dokazuju vašu vjerodostojnost. Svakako nemojte kriti ni svoje kontakt podatke, adresu tvrtke, e-mail, telefon. Ove informacije su dokaz da ćete biti dostupni ako nešto pođe po zlu, ne budu zadovoljni uslugom ili proizvodom ili ih ne znadu koristiti.

Što nakon napravljenih izmjena za konverziju?

Nakon što podesite web stranice za bolju konverziju potrebno je neko vrijeme da biste vidjeli efekte. Pratite učinkovitost promjena koje ste napravili i po rezultatima vršite daljnje izmjene.

Kako svaka stranica vašeg web site-a ima šansu da napravi konverziju, bilo bi dobro da promjene izvršite na svim web stranicama. U početku ćete se usredotočiti na web stranice koje imaju najviše posjeta i početnu stranicu. Trud će se sigurno isplatiti za neko vrijeme.