Kako kreirati sadržaj za web stranice? Pisanje tekstova za posjetitelje i Internet tražilice

Kreiranje učinkovitog sadržaja za web stranice: Savjeti za pisanje tekstova koji privlače posjetitelje i Internet tražilice

Saznajte kako napisati kvalitetan sadržaj za svoju web stranicu. Smjernice za izbjegavanje plagiranja, pisanje kratkih rečenica i korištenje jednostavnog jezika. Planirajte sadržaj u skladu s ciljevima stranice i privucite više posjetitelja i tražilica.

0 113

Kod dizajna web stranica kvalitetan sadržaj tekstova je najbitniji element. Atraktivan i učinkovit sadržaj mora zadovoljiti i posjetioce vaših web stranica ali i Internet tražilice što i nije baš lako. Ali ne brinite, ovim tekstom ću vas uputiti kako napisati atraktivan i koristan sadržaj i za posjetioce i za tražilice.

Zapravo ću na osnovu dugogodišnjeg iskustva dati smjernice kako pisati, a kako ne, uzimajući u obzir greška na koje sam nailazio.

Sadržaj web stranica bi dakle trebao utjecati na kompletan izgled, biti čitljiv i naravno biti SEO optimiziran. Slijedite li ove smjernice bit ćete nagrađeni dobrom SEO optimizacijom ali i dobrom konverzijom web stranica.

Svaka web stranica bi morala imati istaknut dobro smišljen naslov

Imajte na umu da većina posjetitelja web stranica ostanu samo nekoliko sekundi na web stranici. Zato im morate glavnom porukom privući pozornost kako bi ih zadržali na stranici.

Sadržaj web stranica nikako ne smijete plagirati

Najjednostavnije bi bilo sadržaj na web stranicama kopirati s nekog drugog izvora. Ali to će biti u svakom slučaju višestruko kažnjivo.

Prije svega Internet tražilice će kopirani sadržaj kazniti lošijom pozicijom u rezultatima pretraživanja ili čak ukloniti vaše web stranice iz rezultata pretraživanja. Kopirani sadržaj bi mogao biti kažnjen i kod posjetilaca web sitea. Primijete li plagijat mogla bi vam pasti i vjerodostojnost.

Nemojte pisati preduge rečenice, ni preduge blokove teksta

Preduge i komplicirane rečenice odvraćaju od čitanja. Pišite tekst kratkim rečenicama, lako razumljivim svakome. Kratke rečenice će cijeniti i Internet tražilice i posjetitelji web stranica. Trebate li nešto opisivati dugo, razdvojite to u manje lako razumljive rečenice.

Ako je moguće blokove ili paragrafe teksta pišite u najviše 4 do 5 reda, odnosno od 70-90 riječi.

Pobrinite se da su paragrafi organizirani tako da pišete jednu misao ili cjelinu po paragrafu. Bilo bi dobro da ako možete, paragraf započinjete sa subjektom te pišete o tom subjektu bez nepotrebnih dodatnih informacija.

Tekst koji pišete po mogućnosti razbijte tako da što više koristite nabrajanja, istaknute naslove kako bi bio čitljiviji i privlačniji. Dodate li svom tekstu i infografike to bi bilo idealno.

Ne pišite kompliciranim jezikom

Pišite što jednostavnijim rječnikom da vas razumije prosječan posjetitelj web stranica. Probajte ne koristiti prestručne riječi u svom području. Možda ćete misliti da će tekst koji pišete ispasti stručniji ako koristite stručne riječi ali prosječni posjetitelj ih možda neće razumjeti pa će ga to odvratiti od daljnjeg čitanja.

Razmislite o ciljevima web stranica ali i nemojte pretjerati s nuđenjem proizvoda ili usluga

Razmislite o ciljevima svake web stranice. Želite li da posjetioci kupe ili naruče proizvod na određenoj web stranici pobrinite se da je sadržaj iste napisan tako da im pomogne u odluci za narudžbu ili kupnju.

Prije početka pisanja bi trebali planirati sadržaj web stranica, zapravo ideju što će biti na svakoj web stranici. Pri planiranju teksta razmislite o pitanjima koje postavljaju vaši ciljani kupci. Odgovorite im na ta pitanja. Prije svega morate odgovoriti na pitanje – kako vaši proizvodi ili usluge mogu pomoći u rješavanju problema vaših korisnika?

Cilj web stranica je promicanje proizvoda ili usluga, ali i to ne znači da ćete posjetitelje bombardirati pozivima za kupnju i narudžbu proizvoda ili usluga.

Idealno pisanje tekstova za web stranice podrazumijeva optimalan udio promotivnog i nepromotivnog sadržaja. To znači da im trebate pružiti korisne informacije koje će upotrijebiti da postanu vaši korisnici.

Ne koristite fotografije ili grafičke elemente na koje nemate pravo

Koristite li fotografije koje ste pronašli na Internetu bez dopuštenja ili kupnje riskirate tužbu vlasnika istih. Pokušajte pronaći fotografije koje je dopušteno objavljivati besplatno na web stranicama. Postoje web site-ovi s takvim slikama. Svakako pročitajte uvjete korištenja. Isto vrijedi i za grafičke elemente.

Ispravno koristite interne linkove

Ne koristite neispravan tekst za linkove. Želite li da posjetitelji kliknu na link u vašem sadržaju, trudite se što manje koristiti tekst tipa: “kliknite ovdje”. Koristite riječi koje opisuju stranicu ili anchor na koji linkate tekst. Naročito ne bi smjeli varati posjetitelje tako da ih odvedete na sadržaj koji nije opisan u linku ili koji nisu očekivali.

Koristite Calls To Action elemente

CTA (Calls-To-Action) elementi, odnosno elementi za poziv na akciju su na primjer dugmad za narudžbe ili kontakt, link, slika ili bilo kakav drugi vizualni element koji poziva posjetitelja web stranica da postane kupac proizvoda ili korisnik usluga.

Ne koristite li CTA elemente ma kako dobro bio napisan vaš ostali sadržaj, imat ćete manju konverziju od posjetitelja do klijenta.

Dodajte osobnost svojim tekstovima

Vaši tekstovi ne bi smjeli izgledati kao da su kopirani iz nekog tehničkog priručnika ili enciklopedije. Pokušajte s posjetiteljima web stranica uspostaviti osobni odnos. Oni će to cijeniti i bit će veća vjerojatnost da će se odgovoriti na pozive na akciju.

Prije objave svakako sve provjerite

Kada napišete tekstove za web stranice bilo bi dobro da ih još jednom pročitate. Pri tome ćete vjerojatno pronaći stvari koje trebate dodati ili ispraviti. Također ćete ispraviti i gramatičke i druge pogreške. Za to možete zaposliti i spell checkere.

Niste sigurni da možete slijediti ove smjernice?

Ako niste sigurni da možete slijediti ove smjernice ili jednostavno nemate vremena za pisanje tekstova za web stranice javite nam se. Pisanje tekstova za web stranice je jedna od naših usluga. Pobrinut ćemo se da je vaš sadržaj optimiziran kako za Internet tražilice, tako i za posjetioce web stranica kako bi dobili što bolju konverziju od posjetioca do klijenta. Kontaktirate nas i kreirat ćemo idealan sadržaj za vaše web stranice.

Komentirajte ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana