ChatGPT je generativni model umjetne inteligencije razvijen od strane OpenAI-a za procesiranje prirodnog jezika. Ovaj model temelji se na dubokom učenju i može generirati tekst odgovarajući na različite upite i kontekste.

Na koji način funkcionira ChatGPT?

Funkcioniranje ChatGPT-a temelji se na velikoj količini podataka koja je korištena za njegovo treniranje. Model je treniran na ogromnom skupu tekstova, uključujući članke, knjige, novinske članke i druge vrste teksta. Kroz ovaj proces, model je naučio razumjeti jezik, strukturu rečenica i pravopisne i gramatičke konstrukcije.

Kada se koristi za chatbotove i druge aplikacije, ChatGPT može generirati odgovore na upite na temelju konteksta i prethodnih poruka u konverzaciji. Na primjer, ako korisnik postavi pitanje u vezi s nekom temom, ChatGPT će koristiti svoje znanje o toj temi da bi generirao odgovor koji bi bio relevantan za postavljeno pitanje.

ChatGPT se ističe po svojoj sposobnosti da stvori vrlo prirodne odgovore koji se dobro uklapaju u kontekst. Ovo je moguće zahvaljujući tome što je model naučio razumijevati kontekst i stvarati odgovore na temelju tog konteksta.

ChatGPT je model umjetne inteligencije koji se temelji na dubokom učenju i sposoban je generirati tekst na temelju konteksta i prethodnih poruka u konverzaciji. To ga čini korisnim za razne aplikacije koje zahtijevaju prirodnu i intuitivnu komunikaciju s korisnicima.

Što je OpenAI?

OpenAI je istraživačka organizacija koja je osnovana 2015. godine s ciljem napredovanja umjetne inteligencije na način koji je koristan i siguran za ljude. OpenAI je osnovala grupa utjecajnih ljudi, uključujući Elona Muska, Sama Altman, Ilya Sutskevera i Grega Brockmana. Cilj OpenAI organizacije je napredovanje umjetne inteligencije na način koji bi bio koristan za čovječanstvo.

Organizacija je ostvarila mnoge uspjehe u području razvoja inteligentnih sustava, uključujući i razvoj jezgrenog algoritma za procesiranje prirodnog jezika (GPT) i automatskog sustava za igranje igara (OpenAI Five).

Razvoj umjetne inteligencije u procesiranju prirodnog jezika (engl. natural language processing, NLP)

Procesiranje prirodnog jezika je jedno od najvažnijih područja u razvoju umjetne inteligencije, a GPT (Generative Pre-trained Transformer) modeli, razvijeni od strane OpenAI-a, predstavljaju značajan napredak u tom području. ChatGPT, jedna od primjena GPT modela, je chatbot koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi razgovarao s ljudima.

Kao što smo spomenuli, ChatGPT je chatbot koji se temelji na GPT modelu, a koristi se za razgovor s ljudima. Ovo je samo jedna od mnogih primjena GPT modela u procesiranju prirodnog jezika. Razlikuje se od drugih chatbotova jer je sposoban za razgovor na prirodan način, što znači da korisnik može razgovarati s njim kao da razgovara s drugom osobom.

Koji su drugi GDP moduli?

Postoji mnogo različitih GPT (Generative Pre-trained Transformer) modela koji su razvijeni od strane različitih istraživačkih timova i tvrtki. Ovdje ću navesti neke od najznačajnijih:

 1. GPT-1 – Prvi GPT model razvijen od strane OpenAI-a. Sadrži 117 milijuna parametara.
 2. GPT-2 – Napredniji model od GPT-1, također razvijen od strane OpenAI-a. Sadrži 1,5 milijardu parametara.
 3. GPT-3 – Najnapredniji model GPT-a, razvijen od strane OpenAI-a. Sadrži nevjerojatnih 175 milijardi parametara i koristi se za razne primjene poput prevođenja, generiranja teksta i stvaranja digitalnih asistenata.
 4. Megatron – GPT model razvijen od strane NVIDIA-e. Namijenjen je za duboko učenje i prirodno procesiranje jezika na velikim skalama.
 5. T5 – GPT model razvijen od strane Google Braina. Koristi se za prevođenje teksta, generiranje teksta i odgovaranje na pitanja.
 6. BERT – Skraćeno od “Bidirectional Encoder Representations from Transformers”, BERT je GPT model razvijen od strane Googlea. Koristi se za prevođenje teksta, prepoznavanje govora i druge primjene.

Svaki od ovih GPT modela ima svoje prednosti i primjene. Svi rade na temelju transformer arhitekture koja im omogućuje obradu prirodnog jezika.

[mpc_icon_column preset=”mpc_preset_10″ layout=”style_3″ alignment=”left” padding_css=”padding:0px;” title_font_preset=”mpc_preset_20″ title_font_color=”#444444″ title_font_size=”17″ title_font_line_height=”1.4″ title_font_transform=”uppercase” title_font_align=”left” title=”ChatGPT u odnosu na druge GPT module” content_font_preset=”mpc_preset_1″ content_font_color=”#888888″ content_font_size=”15″ content_font_line_height=”1.6″ mpc_icon__icon=”eti eti_lightbulb_alt” mpc_icon__icon_color=”#b39a68″ mpc_icon__icon_size=”20″ mpc_icon__border_css=”border-radius:0px;” mpc_icon__padding_divider=”true” mpc_icon__padding_css=”padding-top:5px;padding-right:5px;padding-bottom:5px;padding-left:5px;” mpc_icon__margin_divider=”true” mpc_icon__margin_css=”margin-top:-6px;margin-right:15px;” mpc_icon__hover_icon_color=”#ffffff” mpc_icon__hover_background_color=”#275a7a” mpc_icon__hover_border_css=”border-radius:20px;” mpc_divider__disable=”true” mpc_divider__width=”10″ mpc_divider__align=”left” mpc_divider__content_padding_divider=”true” mpc_divider__content_padding_css=”padding-top:0px;padding-right:0px;padding-bottom:0px;padding-left:0px;” mpc_divider__lines_color=”#dddddd” mpc_divider__padding_divider=”true” mpc_divider__padding_css=”padding-top:3px;padding-bottom:3px;”]ChatGPT je manji model od ostalih GPT-ova i sadrži oko 6 milijuna parametara. Iako je manji od ostalih modela, ChatGPT i dalje je sposoban za obradu prirodnog jezika i generiranje odgovora na postavljena pitanja. ChatGPT je posebno optimiziran za razgovor s ljudima, što ga čini idealnim za upotrebu u aplikacijama za chatbotove i slične primjene.[/mpc_icon_column]

Primjena ChatGPT-a u chatbotovima i drugim aplikacijama

ChatGPT se koristi u chatbotovima i drugim aplikacijama za razgovor s korisnicima, gdje se koristi za generiranje odgovora na postavljena pitanja ili za razmjenu poruka s korisnikom. Neki od primjera primjene su:

 1. Chatbotovi – koristi se  za stvaranje chatbotova koji mogu odgovarati na pitanja i provoditi razgovore s korisnicima. Chatbotovi se često koriste u podršci korisnicima, prodaji i drugim aplikacijama.
 2. Personalni asistenti – može se koristiti u personalnim asistentima poput Google Assistant, Amazon Alexa ili Apple Siri. Personalni asistenti koriste se za provođenje razgovora s korisnicima, pronalaženje informacija i obavljanje zadataka poput zakazivanja sastanaka.
 3. Edukacijske aplikacije – koristi se u edukacijskim aplikacijama za odgovaranje na pitanja i razgovor s korisnicima. Ove aplikacije često se koriste za učenje novih vještina i provjeru znanja.
 4. Marketing – koristi se u marketinškim aplikacijama za komunikaciju s korisnicima i odgovaranje na njihova pitanja. Ove aplikacije često se koriste u prodaji, a mogu se integrirati u web stranice, društvene mreže i druge kanale komunikacije.
 5. Osobne aplikacije – može se koristiti u osobnim aplikacijama poput aplikacija za upoznavanje ili društvene mreže za razgovor s drugim korisnicima.

U svim ovim primjerima, ChatGPT se koristi za generiranje prirodnog odgovora na postavljeno pitanje ili za provođenje razgovora s korisnikom. Zbog svoje sposobnosti da uči iz velikih količina teksta, ChatGPT se može koristiti za stvaranje sve složenijih odgovora i razgovora s korisnicima.

Etika i sigurnost u korištenju umjetne inteligencije u komunikaciji

Razvoj umjetne inteligencije u komunikaciji i procesiranju prirodnog jezika pruža nevjerojatne mogućnosti, ali istovremeno i izazove koji se odnose na etiku i sigurnost. Kao što se svi znamo, umjetna inteligencija može naučiti iz nekoliko izvora i sposobna je procesirati velike količine podataka brzo i učinkovito. To znači da moramo osigurati da algoritmi i modeli koje koristimo ne budu pristrani ili diskriminirajući te da se pridržavamo standarda sigurnosti podataka kako bismo zaštitili privatnost korisnika.

Budućnost umjetne inteligencije u komunikaciji: Što donosi razvoj ChatGPT-a?

Razvoj ChatGPT-a donosi nove mogućnosti u razvoju umjetne inteligencije u komunikaciji, jer omogućuje kreiranje sustava koji su sposobni razumjeti i odgovoriti na prirodni jezik. ChatGPT je inovativan alat koji se oslanja na duboko učenje i transformaciju teksta, što ga čini vrlo sposobnim za razumijevanje složenih konverzacija i konteksta. Osim toga, budućnost ChatGPT-a uključuje i mogućnosti korištenja u kombinaciji s drugim tehnologijama, kao što su chatbotovi, personalizirane preporuke i analitika korisničkih podataka.

Usporedba ChatGPT-a s drugim sličnim tehnologijama u procesiranju prirodnog jezika

Postoji mnogo sličnih tehnologija u procesiranju prirodnog jezika, a među najistaknutijima su BERT, GPT-2 i TransformerXL. Iako sve ove tehnologije koriste slične algoritme i modele dubokog učenja, postoje neke razlike u njihovim performansama i funkcionalnosti. ChatGPT, na primjer, izuzetno je sposoban u razumijevanju konteksta i stvaranju prirodnih odgovora, što ga čini idealnim za korištenje u chatbotovima i drugim aplikacijama za komunikaciju.

Kako koristiti ChatGPT u poslovnom okruženju?

ChatGPT, umjetna inteligencija koja je trenirana na velikim količinama teksta kako bi mogla generirati prirodne jezične obrasce i odgovarati na pitanja i zahtjeve korisnika, ima mnogo primjena u poslovnom okruženju. U nastavku su navedene neke od načina na koje se ChatGPT može iskoristiti u poslovnom svijetu:

Korisnička podrška

Chatbotovi koji koriste ChatGPT mogu pružati korisničku podršku 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Ovaj pristup osigurava da korisnici uvijek mogu dobiti odgovor na svoja pitanja, bez obzira na vrijeme ili dan u tjednu.

Automatizirana obrada narudžbi

ChatGPT može pomoći u automatizaciji procesa obrade narudžbi. Na primjer, korisnik može upisati narudžbu u chatbot i ChatGPT će automatski generirati potvrdu narudžbe i obavijestiti korisnika o vremenu dostave.

Marketing

ChatGPT se može koristiti za stvaranje personaliziranih marketinških poruka koje ciljaju specifične skupine korisnika. Na primjer, ako ste vlasnik restorana, možete koristiti ChatGPT kako biste stvorili marketinšku kampanju koja cilja na vegetarijanske ili veganske korisnike.

Analitika

ChatGPT može pomoći u analizi velike količine podataka koje se generiraju u komunikaciji s korisnicima. Na primjer, podaci prikupljeni putem chatbota mogu se koristiti za analizu preferencija kupaca i stvaranje personaliziranih marketinških kampanja.

E-learning

ChatGPT se može koristiti u e-learningu kako bi se poboljšalo iskustvo učenja. Chatbotovi koji koriste ChatGPT mogu pružati personalizirane savjete i odgovore na pitanja kako bi studenti mogli bolje razumjeti gradivo.

Održavanje poslovnih procesa

ChatGPT se može koristiti za automatizaciju određenih poslovnih procesa, poput generiranja izvještaja, praćenja zaliha i slanja obavijesti korisnicima.

Uz to, važno je imati na umu da se ChatGPT ne bi trebao koristiti kao zamjena za ljudsku interakciju u poslovnom okruženju, već kao alat koji će pomoći u automatizaciji procesa i poboljšanju iskustva korisnika. Također je važno uzeti u obzir etičke i sigurnosne implikacije korištenja umjetne inteligencije u poslovnom svijetu.

ChatGPT u brojevima

ChatGPT model se trenira na ogromnoj količini podataka prikupljenih sa interneta. Konkretno, najnovija verzija modela, ChatGPT-3, trenirana je na preko 570 GB teksta na engleskom jeziku. Ovaj tekst se sastoji od raznih izvora, uključujući web stranice, novinske članke, knjige, blogove, društvene medije i još mnogo toga. Ova ogromna baza podataka omogućuje ChatGPT-u da nauči složene obrasce u jeziku i generira visokokvalitetne odgovore na razne upite. Važno je napomenuti da su neki dijelovi ovog skupa podataka možda neprikladni, što je nešto na čemu OpenAI radi kako bi osigurao da ChatGPT model bude siguran i etičan za korištenje.

Točan broj stranica teksta koji ChatGPT-3 koristi za treniranje može varirati, ovisno o veličini stranice i drugim faktorima. Međutim, procjenjuje se da ChatGPT-3 koristi oko 45 milijardi riječi u svom modelu, što bi se moglo pretvoriti u stotine milijuna stranica teksta, ovisno o duljini riječi u prosječnom tekstu. U svakom slučaju, radi se o ogromnoj količini teksta koja ChatGPT-3 omogućuje da nauči složene obrasce u jeziku i generira visokokvalitetne odgovore.

Da li postoje ChatGPT plugini za WordPress?

Postoje razni načini za integraciju ChatGPT-a pri izradi web stranica u WordPress-u. Jedan od načina je korištenje različitih dodataka (pluginova) koji omogućuju dodavanje chatbotova na web stranice. Ovi pluginovi obično dolaze s raznim značajkama i mogućnostima, uključujući integraciju s različitim platformama za razvoj chatbotova koje podržavaju ChatGPT, poput Dialogflowa, Kore.ai, itd. Također je moguće izraditi vlastiti chatbot i integrirati ga na web stranicu pomoću odgovarajućih API-ja koje pružaju platforme poput OpenAI. Potrebno je imati određeno znanje programiranja kako bi se izradio chatbot i integrirao ga na web stranicu.