U ovoj blog objavi vam odgovaramo na neka od najčešće postavljanih pitanja o web domenama i pružamo  korisne informacije o ovom važnom aspektu internetske prisutnosti i internet marketinga. Pročitajte korisne savjete i odgovore na vaša pitanja, kao i pregled najnovijih trendova u svijetu web domena. Odabir prave web domene može biti izazov, ali uz naše korisne savjete i smjernice, bit će lakše nego prije.

Što je web domena?

Web domena je naziv koji se koristi za identifikaciju web stranica na internetu. Sastoji se od naziva domene i od same domene, odnosno ekstenzije domene. Tako je na primjer u nazivu google.hr, “google” naziv a “.hr” domena.

Web domena, internetska domena ili internet domena, što je ispravno?

Sva tri pojma su u principu ispravna i mogu se koristiti u hrvatskom jeziku za domene na Internetu. Najčešći naziv je ipak “web domena”.

Koja je veza ili razlika između web domene i web hostinga?

Web hosting i web domena su dva različita pojma ali su međusobno povezani. Web domena je jedinstvena adresa, za svaku web stranicu, koja se koristi za pristup web stranici na internetu. Web hosting s druge strane je usluga koju pružaju hosting tvrtke za smještaj web stranica na poslužitelj kako bi bile dostupne na Internetu. Web hosting tvrtke dakle nude prostor za smještaj stranica i tehničku podršku za održavanje poslužitelja.
Dakle, web domena i web hosting su međusobno povezani u smislu da je potrebno imati web domenu kako bi se pristupilo web stranici, dok je web hosting potreban kako bi se web stranica smjestila na internet.

Kako odabrati domenu?

Pri odabiru naziva domene morate uzeti u obzir nekoliko faktora. Prije svega to je relevantnost domene za vašu web stranicu, odnosno djelatnost s kojom se bavite. Morate se dalje voditi faktorima da je web domena jednostavna za pamćenje, kraće dužine i jednostavnost izgovora iste.

Što ako domena koju želimo nije dostupna?

Ako domena koju želite registrirati nije dostupna, možete razmisliti o odabiru neke druge domene. Ponekad su registrirane domene raspoložive za kupovinu. Ako se radi o atraktivnim domenama koje prodaju pojedinci cijene koje mogu tražiti mogu biti nezamislivo velike. Odabir idealne domene nije jednostavan posao pa postoje i alati za traženje slobodnih domena.

Da li je moguće prenositi vlasništvo domene s jednog vlasnika na drugog?

Web domene se mogu prenositi s jednog vlasnika na drugog. Pri prenosu treba kontaktirati svog registranta domene. Najčešće se zahtjev vrši e-mailom ili obrascem za prenos. Prilikom prijenosa ćete najvjerojatnije trebati potvrditi svoj identitet. Nakon prijenosa možete provjeriti status prijenosa putem nekog registarskog sučelja kao što je WHOIS baza podataka.

Koliko je naziv web domene važan za SEO optimizaciju?

Naziv domene donekle može imati utjecaj na SEO (Search Engine Optimisation) ali nisu presudan faktor. Presudniji faktori dobre SEO optimizacije su kvalitetan i relevantan sadržaj, struktura i brzina web stranica, kvaliteta poveznica itd.

Kod naziva domene ključni faktor je relevantnost naziva u odnosu na sadržaj, duljina naziva domene, te korištenje ključnih riječi. Mada, ne bi trebalo koristiti ključne riječi samo radi SEO optimizacije, nego radi bolje povezanosti sa sadržajem.

Da li je moguće imati više domena usmjerenih na istu web stranicu?

Moguće je imati više domena preusmjerenih ili forwardiranih na jednu domenu, odnosno web adresu.

Registracija web domene

Kako registrirati web domenu?

Registracija web domene se obavlja putem registranta domena. Oni često imaju alate koji provjeravaju da li je pojedina domena dostupna za registraciju.

Koliko košta registracija web domene?

Cijena registracije web domene ovisi o vrsti web domene i o cijenama pojedinog registranta. Registracija web domena se najčešće radi na godinu dana a pojedini registranti daju domene besplatno u sklopu svog web hosting paketa. Pojedine nacionalne domene su besplatne za tvrtke, organizacije ili druge pravne osobe.

Koliko traje registrana web domena?

Registracija web domena u principu traje jednu godinu, ponekad i dvije, nakon čega ih je potrebno obnoviti. Ne učinite li to domene mogu prijeći u nečije drugo “vlasništvo”.

Koliko traje registracija i aktivacija web domene?

Registracija web domene traje od nekoliko minuta do nekoliko dana. Ovo ovisi o vrsti domene koju želite registrirati te o registrantu domene.

Koliko košta registracija web domene?

Cijena ovisi o registrantu domene i kreće se oko 15tak eura godišnje.

Što je WHOIS i kako se koristi?

WHOIS je javno dostupna baza podataka koja sadrži podatke o registracijama web domena. Ovaj servis se može koristi i za provjeru dostupnosti web domena, ali i za informacije o vlasnicima web domena. Nažalost, u zadnje vrijeme uvođenjem GDPR standarda zbog zaštite podataka osoba ne možemo baš vidjeti sve informacije o domenama. WHOIS servis možete pronaći na adresi: https://who.is/

Gdje registrirati domenu?

Domenu možete povoljno i jednostavno registriati kod našeg partnera Mocha hosting:

[ad id=’7201′]