Što je marketing i zašto je važan za vaše poslovanje?

0 197

U današnjem poslovnom svijetu, marketing igra ključnu ulogu u uspjehu tvrtki. Bez uspješnih marketinških strategija, teško je postići rast i profitabilnost poslovanja. U ovom članku ćemo se fokusirati na osnove marketinga i objasniti zašto je važno razumjeti osnovne koncepte kako bi se postigao uspjeh u poslovanju.

Što je to marketing?

Marketing je proces planiranja i izvođenja aktivnosti koje su usmjerene na stvaranje vrijednosti za potrošače, s ciljem postizanja profitabilnog odnosa između organizacije i njenih ciljnih tržišta. To uključuje istraživanje tržišta i ciljne publike, razvoj i promociju proizvoda ili usluga, te utvrđivanje cijena i distribucijskih kanala koji će najbolje odgovarati potrebama potrošača.

Koji je cilj marketinga?

Cilj marketinga je zadovoljiti potrebe potrošača dok istovremeno ostvaruje profitabilnost organizacije. Marketing se koristi u svim industrijama i sektorima, a temelji se na razumijevanju kupaca, njihovim potrebama, željama i ponašanju, kao i na razumijevanju konkurencije i tržišnih trendova.

Povijest marketinga

Marketing se može pratiti sve do antičkih civilizacija, kada su trgovci koristili različite marketinške tehnike kako bi promovirali svoje proizvode i privukli kupce. Međutim, moderni koncept marketinga se razvio tijekom 20. stoljeća. Tada su tvrtke počele shvaćati važnost zadovoljstva kupaca i njihove potrebe za proizvodima ili uslugama koje odgovaraju njihovim željama i potrebama.

Rani marketinški pristupi uključivali su tzv. prodajno orijentirani pristup. Taj pritup se fokusirao na maksimiziranje prodaje kroz agresivno reklamiranje i prodajne tehnike. Međutim, s vremenom se razvio drugačiji pristup, koji se naziva marketinški koncept. Marketinški koncept se fokusira na razumijevanju potreba kupaca i prilagođavanje proizvoda ili usluga prema njima.

Tijekom 1960-ih i 1970-ih, marketinški pristup se nastavio razvijati, a nastali su novi koncepti poput segmentacije tržišta, pozicioniranja proizvoda i brandiranja. Tijekom 1980-ih, naglasak se prebacio na odnose s kupcima. Tvrtke su počele ulagati u poboljšanje korisničkog iskustva i uspostavu dugoročnih odnosa s kupcima.

Uz razvoj interneta i digitalnih tehnologija tijekom 1990-ih i 2000-ih, marketing se također razvio u područje digitalnog ili internet marketinga.  Internet marketing uključuje korištenje različitih digitalnih kanala kako bi se ciljna publika dosegnula i privukla. Danas se marketing i dalje razvija i prilagođava novim trendovima i tehnologijama kako bi se tvrtkama pomoglo da dosegnu svoju publiku i privuku nove kupce.

Kako se osnovni koncepti marketinga primjenjuju u svakodnevnom životu i poslovanju

Postoji nekoliko temeljnih koncepata koji se koriste u marketingu kako bi se postigao uspjeh u privlačenju i zadržavanju kupaca. Ovdje su neki od najvažnijih koncepata marketinga:

Potrebe i želje kupaca

Ovaj koncept se fokusira na razumijevanje potreba i želja kupaca te na stvaranje proizvoda ili usluga koje zadovoljavaju te potrebe. Temelji se na ideji da kupci kupuju proizvode ili usluge kako bi zadovoljili svoje potrebe ili riješili probleme.

Segmentacija tržišta

Ovaj koncept uključuje podjelu tržišta u različite segmente na temelju karakteristika poput dobi, spola, prihoda, obrazovanja i drugih čimbenika. To omogućuje tvrtkama da prilagode svoje marketinške strategije i poruke prema svakom segmentu kako bi postigli veći uspjeh.

Pozicioniranje proizvoda

Ovaj koncept se fokusira na stvaranje jedinstvenog položaja proizvoda na tržištu kako bi se razlikovao od konkurencije i privukao kupce. To uključuje stvaranje branda, definiranje jedinstvene prodajne ponude i razvijanje marketinške strategije koja naglašava jedinstvene prednosti proizvoda.

Marketing miks

Ovaj koncept se odnosi na kombinaciju četiri glavna elementa marketinga: proizvod, cijena, promocija i distribucija. Svaki od ovih elemenata treba biti pažljivo razmotren kako bi se postigao uspjeh u prodaji proizvoda ili usluga.

Brandiranje

Ovaj koncept uključuje stvaranje prepoznatljivog branda i identiteta tvrtke koji se razlikuje od konkurencije. To uključuje odabir imena, logotipa i drugih vizualnih elemenata koji predstavljaju vrijednosti i jedinstvenost tvrtke.

Odnosi s kupcima

Ovaj koncept se fokusira na razvijanje dugoročnih odnosa s kupcima kako bi se postigao dugoročni uspjeh. To uključuje pružanje kvalitetne usluge nakon prodaje, praćenje povratnih informacija kupaca i kontinuirano poboljšanje proizvoda ili usluga kako bi se zadovoljile potrebe kupaca.

Marketing miks: 4P
Izvor: https://study.com/academy/lesson/practical-application-marketing-mix-infographic.html

Komentirajte ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana