Kada se radi o optimizaciji web stranice za Yandex, postoje različiti čimbenici koji treba uzeti u obzir, poput sadržaja, ključnih riječi, brzine učitavanja stranica, strukture web stranice i drugih faktora. Također, prilagođavanje oglašavanja na Yandexu ciljanoj publici može se postići putem određenih alata i funkcija koje nude, kao što su segmentacija po interesima, lokaciji, ponašanju i drugim kriterijima.

Što je Yandex?

Yandex je tehnološki div i tvrtka za pretraživanje koja pruža širok spektar internetskih usluga. Osnovana je u Moskvi, Rusija, 1997. godine i od tada se proširila u jednu od najvećih internetskih tvrtki u Rusiji i drugim zemljama.

Tvrtka nudi mnoge usluge, uključujući pretraživanje, email, online oglašavanje, usluge karte i navigacije, usluge plaćanja, online trgovinu te druge usluge povezane s tehnologijom. Također su razvili vlastitu tražilicu koja se koristi u Rusiji i drugim zemljama, te imaju usluge za prevođenje jezika i online obrazovanje.

Yandex je javno listiran na Nasdaq burzi u Sjedinjenim Državama i procjenjuje se da vrijedi nekoliko milijardi dolara.

Koliko korisnika ima Yandex pretraživač u odnosu na Google po poznatim podacima?

Prema dostupnim podacima, Google je daleko najpopularniji pretraživač na svijetu s tržišnim udjelom od preko 90%, dok Yandex ima tržišni udio od oko 55% u Rusiji, što je drugo po veličini tržište pretraživanja na svijetu. U drugim zemljama, poput SAD-a i Europe, tržišni udio Yandex-a je zanemariv u usporedbi s Google-om.

Iako su oba pretraživača razvijena za pretraživanje informacija na internetu, Google i Yandex imaju različite značajke i pristupe pretraživanju. Google je više globalno orijentiran i ima širu ponudu usluga, dok je Yandex fokusiran na usluge pretraživanja i tehnologiju koja odgovara potrebama ruskih korisnika i jezika.

Da li na Yandexu postoji neka usluga slična “Googel search console”?

Da, Yandex nudi alat za webmastere pod nazivom “Yandex.Webmaster” koji je sličan Google Search Consoleu. Ova usluga omogućuje vlasnicima web stranica da prate performanse svojih web stranica u pretraživanju na Yandex-u i dobivaju detaljne informacije o tome kako se njihove stranice prikazuju u pretraživanju, što je ključno za poboljšanje njihovih pozicija u rezultatima pretraživanja.

S pomoću Yandex.Webmastera korisnici mogu pristupiti informacijama o tome kako Yandex vidi njihovu web stranicu, uključujući statistiku posjeta, podatke o indeksiranju, riječi ključeve, informacije o vanjskim linkovima i drugo. Ovaj alat također omogućuje vlasnicima web stranica da postave ciljeve i prate konverzije.

Ukratko, Yandex.Webmaster je vrlo koristan alat za vlasnike web stranica koji žele optimizirati svoje web stranice za pretraživanje na Yandex-u i poboljšati svoje pozicije u rezultatima pretraživanja.

Da li se pri SEO optimizaciji preporučuje podesiti web site za Yandex i što to uključuje?

Ako ciljate rusko tržište ili imate rusku publiku, preporučuje se da podesite svoju web stranicu za Yandex jer je to najpopularniji pretraživač u Rusiji. Osim toga, ako vaša web stranica posjećuje i ruska publika, ne biste željeli propustiti priliku da se vaša web stranica pojavljuje na prvom mjestu u rezultatima pretraživanja na Yandexu.

Kao i kod bilo kojeg drugog pretraživača, postoji niz faktora koji utječu na rangiranje vaše web stranice u pretraživanju na Yandexu, a SEO optimizacija je ključna za postizanje visokih pozicija u rezultatima pretraživanja.

Neke osnovne smjernice za SEO optimizaciju za Yandex uključuju:

  1. Upotreba relevantnih ključnih riječi na stranici, posebno u naslovima, URL-ovima i meta opisima.
  2. Korištenje kvalitetnih i relevantnih sadržaja za korisnike na stranicama.
  3. Optimizacija slika na web stranici, uključujući dodavanje alt tagova.
  4. Postavljanje web stranice na domenu s .ru ekstenzijom ili s lokalnom verzijom domene.
  5. Upotreba Yandex.Webmaster alata za praćenje performansi web stranice i poboljšanje njezine SEO optimizacije.
  6. Pružanje relevantnih i točnih podataka o tvrtki na lokalnim direktorijima i poslovnim listovima.

Uz ove osnovne smjernice, također je važno pratiti trendove i najnovije smjernice Yandexa za SEO optimizaciju kako biste bili sigurni da pratite najbolje prakse za optimizaciju za pretraživanje na Yandexu.

Da li će optimiziranje za Yandex pomoći i SEO optimiziranju za Google?

Iako postoje neki zajednički faktori koji utječu na rangiranje web stranica na Yandexu i Googleu, općenito se ne može pretpostaviti da će optimizacija za Yandex automatski pomoći i SEO optimiziranju za Google.

Google i Yandex su dvije različite platforme za pretraživanje s različitim algoritmima pretraživanja i različitim pristupima rangiranju web stranica u rezultatima pretraživanja. Google je globalni pretraživač koji uzima u obzir čimbenike poput autoriteta domene, kvalitete sadržaja, brzine učitavanja, relevantnosti ključnih riječi, kvalitete vanjskih linkova i drugih faktora, dok Yandex ima specifične čimbenike koji utječu na rangiranje web stranica na ruskom tržištu.

Međutim, optimizacija za Yandex može pružiti neke koristi za SEO optimizaciju za Google, posebno ako je vaša web stranica usmjerena na rusko tržište. Uz to, SEO prakse koje poboljšavaju korisničko iskustvo i kvalitetu sadržaja obično su dobre prakse za SEO na bilo kojoj platformi za pretraživanje, uključujući Google. Stoga, iako optimizacija za Yandex neće automatski poboljšati SEO optimizaciju za Google, implementacija najboljih praksi za SEO za Yandex može doprinijeti poboljšanju općih SEO performansi vaše web stranice.

Yandex oglašavanje – najčešće postavljena pitanja

Kako postaviti oglašavanje na Yandexu?

Postavljanje oglašavanja na Yandexu uključuje stvaranje računa na Yandex.Direct platformi, odabir ciljne publike, postavljanje ciljeva kampanje i kreiranje oglasa. Važno je pratiti smjernice Yandexa o pravilnom formatu i korištenju ključnih riječi u oglasima.

Kako optimizirati svoju web stranicu za Yandex?

Optimizacija web stranice za Yandex uključuje analizu ključnih riječi, optimizaciju meta oznaka, strukturiranje URL-ova, stvaranje XML mape web mjesta i provjeru brzine učitavanja stranice. Također je važno razumjeti specifičnosti Yandexove tražilice i njihovog algoritma rangiranja.

Kako prilagoditi oglašavanje na Yandexu ciljanoj publici?

Ciljanje publike na Yandexu uključuje odabir specifičnih demografskih skupina, geografskih lokacija i interesa publike. Također je moguće ciljati publiku koja je prethodno pokazala interes za određenu temu ili proizvod.

Kako pratiti i analizirati performanse oglašavanja na Yandexu?

Yandex.Direct nudi alate za praćenje i analizu performansi kampanje, uključujući informacije o klikovima, prikazima, konverzijama i troškovima. Također je moguće integrirati alate za praćenje treće strane kako bi se dobile dodatne informacije o posjetiteljima web stranice.

Kako stvoriti i optimizirati kampanje za pretraživanje i kampanje za prikazivanje na Yandexu?

Stvaranje kampanja za pretraživanje uključuje odabir ključnih riječi, pisanje relevantnih oglasa i postavljanje budžeta. Kampanje za prikazivanje uključuju odabir ciljne publike i izradu vizualno privlačnih oglasa. Važno je optimizirati kampanje tijekom vremena kako bi se postigao bolji ROI.

Kako se oglašavanje na Yandexu razlikuje od oglašavanja na Googleu?

Yandex i Google imaju različite algoritme rangiranja i smjernice za oglašavanje, što može utjecati na strategiju oglašavanja. Yandex ima veći udio na ruskom tržištu, stoga može biti važan kanal za oglašavanje u Rusiji.

Kako se oglašavanje na Yandexu razlikuje od oglašavanja na Googleu?

Yandex i Google imaju različite algoritme rangiranja i smjernice za oglašavanje, što može utjecati na strategiju oglašavanja. Yandex ima veći udio na ruskom tržištu, stoga može biti važan kanal za oglašavanje u Rusiji.

Kako koristiti Yandex.Market za oglašavanje proizvoda i usluga na Yandexu?

Yandex.Market je platforma za e-trgovinu koja omogućuje oglašavanje proizvoda i usluga na Yandexu. Kako bi se iskoristila ova platforma, potrebno je prvo registrirati se kao prodavatelj i stvoriti katalog proizvoda. Nakon toga, moguće je stvoriti oglase i ciljati ih prema određenim ciljnim skupinama. Važno je pratiti performanse oglasa i optimizirati ih prema potrebama publike.

Kako koristiti Yandex.Audience za ciljano oglašavanje korisnika na temelju njihovih interesa i ponašanja na Yandexu?

Yandex.Audience je alat za ciljano oglašavanje korisnika na temelju njihovih interesa i ponašanja na Yandexu. Kako bi se iskoristio ovaj alat, potrebno je prvo kreirati publiku na temelju korisničkih interakcija na web stranici. Nakon toga, moguće je stvoriti oglase i ciljati ih prema određenim interesima ili ponašanju publike. Važno je pratiti performanse oglasa i prilagođavati ih prema potrebama publike.

Kako koristiti Yandex.Direct za ciljano oglašavanje po ključnim riječima na Yandexu?

Yandex.Direct je alat za ciljano oglašavanje po ključnim riječima na Yandexu. Kako bi se iskoristio ovaj alat, potrebno je prvo odabrati ključne riječi za ciljanje i stvoriti oglase koji će se prikazivati ​​korisnicima koji pretražuju te ključne riječi. Važno je pratiti performanse oglasa i optimizirati ih prema potrebama publike, koristeći različite strategije licitiranja i prilagođavanja ključnih riječi.

Kako stvoriti i optimizirati mobilne kampanje na Yandex oglašavanju?

Mobilne kampanje su ključne za uspješno oglašavanje na Yandexu. Kako bi se stvorile učinkovite mobilne kampanje, potrebno je prvo prilagoditi web stranicu za mobilne uređaje i ciljati kampanje prema mobilnoj publici. Također, važno je optimizirati oglase za mobilne uređaje, koristeći manje slike i kraće tekstove kako bi se postigla bolja preglednost na manjim zaslonima. Potrebno je pratiti performanse mobilnih kampanja i optimizirati ih prema potrebama publike.