Često možete čuti da su preporuke najbolji kanal za dobivanje novih klijenata. Zapravo su kod nekih djelatnosti jedini kanal. Priča li se o vašem poslovanju u pravim krugovima, sigurno ćete i dobiti kvalitetne kupce ili klijente.

Ono što su u preporuke u nedigitalnom svijetu, to su linkovi u Internet marketingu.

Ulazni ili inbound linkovi (ili backlinks) s kvalitetnih (SEO optimiziranih) web stranica su jedan od bitnih faktora SEO optimizacije. Razgovara li se o vašem poslovanju u istoj branši kao vaša, referirajući se na vas pozitivno svakako ćete imati koristi. Tako je i na Internetu. Što su kvalitetnije web stranice koje linkaju na vašu stranicu više ćete dobiti ugleda kod Google-a, što će na kraju rezultirati boljom pozicijom u rezultatima pretraživanja.

Osim linkova na drugim web stranicama koji vode prema vašim web stranicama postoje još dvije slične stvari koji doprinose SEO optimizaciji vaših web stranica. To su citiranja i spominjanja.

Ulazni ili inbound linkovi

Ulazni ili inbound linkovi su linkovi prema vašim web stranicama s neke druge stranice. Dobar primjer ulaznog linka je link na članak koji ste napisali o svojoj struci a koji se nalazi na vašim stranicama. Web stranica koja linka ovako korisnu informaciju podiže vaš SEO te dovodi posjetitelje na vaše web stranice sa svoje web stranice.

Da li su sve web stranice jednako vrijedne za ulazne linkove?

Jako bitna stvar kod ulaznih linkova je kvaliteta web stranica s kojih dolaze. Ako web stranice koje linkaju na vas nisu relevantne za vašu djelatnost od linka s njih nećete imati neke velike koristi.

Tako na primjer ako imate web stranice gdje promovirate edukacije a link na njih je s turističkih web stranica koje iznajmljuju sobe, link neće imati nikakvu SEO vrijednost.

Google ovaj link neće puno ocijeniti, a i posjetioci web sajta koji trenutno traže smještaj neće vidjeti neku potrebu za edukacijama.

S druge strane, linkate li na primjer s web stranica lokalne turističke stranice na svoje apartmane, imat ćete veliku korist.Ovo su usko povezane djelatnosti pa će ih i Google cijeniti.

Postoje tvrtke koje prodaju linkove sa svojih stranica bi mogle samo naškoditi vašem SEO rejtingu, jer će Google algoritmi shvatiti da pokušavate prevariti sustav.

Citati, navodi (Citation) – pomoć vidljivosti i vjerodostojnosti

Citati na Internetu su nešto slično citatima u tiskanim medijima. To su u biti kratke informacije na nekom mjestu koje su referentna točka za više informacija ili konkretne akcije (narudžba, podrška, pretraživanje…) koje se nalaze na nekom drugom mjestu (vašim web stranicama).

Citati tako imaju bitnu vrijednost za SEO optimizaciju (nekada čak i veću od ulaznih linkova). Zapravo sve ovisi na koliko relevantnim web stranicama se nalaze. Web stranice relevantne za vašu djelatnost ili općenito dobro pozicionirane web stranice će donijeti bolje rezultate.

Ovo je jedan od razloga zašto je imati bitno ažurne informacije na web stranicama koje se odnose na vašu tvrtku ili djelatnost. Na primjer imate li web stranice restorana. Bilo bi dobro da ste na web stranicama koje recenziraju restorane. Ili, iznajmljujete li sobe da se podaci od vaše djelatnosti ili web stranica nalaze na web stranicama koje sadrže druge ponuđače soba, na primjer Booking.com.

Citati pomažu vidljivost i vjerodostojnost.

Citati na vaše web stranice se mogu pojaviti na internetu i “prirodno”. Na primjer kada registrirate tvrtku, može se pojaviti u popisu gospodarske komore, ovisno o vašoj djelatnosti u turističkoj zajednici grada ili županije, komorama liječnika itd…

Za više citata se trebate i potruditi, na primjer prijavljivati svoje web stranice u odgovarajuće kategorije žutih stranica. U svakom slučaju bilo bi dobro da se nalaze na tematski sličnim web stranicama, te da imaju sve vaše kontakt podatke.

U svakom slučaju postavljanje citata bi trebao biti temelj vaše Internet marketing strategije.

Što su spominjanja u SEO svijetu vanjskih linkova?

Često se u Internet marketing strategijama ljudi koncentriraju samo na vanjske linkove. Mnogi nisu svjesni moći citata, ali imamo i još jednu kategoriju vanjskih preporuka koje često u stručnim krugovima nazivaju spominjanja (mentioning).

Spominjanja su posebna vrsta i imaju nekoliko različitih oblika, zapravo su to slučajevi gdje se web lokacija ili tvrtka spominje na nekom mjestu na mreži ali bez linkanja, ili s “nofollow” linkom. Ta spominjanja mogu biti na bilo kojem mjestu, na primjer forumima, društvenim mrežama ali i u tekstovima web stranica.

Kod spominjanja se smatra da nemaju veliku SEO vrijednost (jer su bez linkova ili s “nofollow” linkom), ali to nije istina. Ovo je u biti tajna koju Google već nekoliko godina provlači. Radi se konkretno o nofollow linkovima. Poznati je da ih Google uzima u obzir, ali je tajna na koji način ocjenjuje u koliko vrjednuje u SEO optimizaciji. U svakom slučaju, spominjanja pozitivno doprinose SEO optimizaciji.

Spominjanja sama po sebi, ne uzimamo li u obzir SEO optimizaciju, imaju prednosti. U izgradnji ugleda će vam pomoći sve vrste spominjanja: promocija na lokalnim medijima, online recenzije, spominjanja u društvenim medijima itd.