Boja godine

0 50

Možda će vam se učiniti čudno da svaka godina ima svoju boju, ali to je stvarno istina. Boja godine nije jedinstvena, nego se svake godine pomno odabire. Zaslugu za boju godine dobiva najmodernija i najprivlačnija boja koja karakterizira pojedinu godinu.

Boju godine određuju različite institucije ili organizacije. Najpoznatiji po ovoj djelatnosti je Pantone Color Institut.

Što je Pantone Color Institute?

Pantone Color Institute je globalna organizacija za dizajn boja koja se bavi razvojem, razumijevanjem i proglašavanjem boja. Osnovana je 1963. godine kao divizija Pantone LLC, vodeće kompanije u proizvodnji standarda boja.

Pantone Color Institute često proglašava boju godine, što je boja koja se smatra aktualnom i utiče na trendove u modi, dizajnu, marketing i umetnosti. Njihovi standardi boja su široko priznati i korišteni u industrijama kao što su grafički dizajn, tisak, tekstil, mode i drugim.

Pored proglašavanja boje godine, Pantone Color Institute također organizira događaje, školovanja i radionice, te objavljuje knjige i izvore informacija o bojama i dizajnu. Cilj ovog instituta je da podrži kreativnost i inovativnost u svijetu boja i dizajna.

Na koji način se bira boja godine?

Boja godine se bira na osnovu pažljivog istraživanja, trendova te kulturnih utjecaja. Ovi trendovi su vezani za modu, dizajn, kulturu, tehnologiju i društvo. Odabrane boje bi trebali biti značajne i utjecajne u narednom periodu. Stručnjaci Pantone Color Instituta također konzultira dizajnere, modne kreatore, marketinške stručnjake i druge relevantne industrije kako bi stekli uvid u aktualne i buduće trendove boja. Nakon sveobuhvatnog istraživanja i analize, Pantone Color Institute izabere boju koja će biti proglašena bojom godine i objavljuje je u prosincu svake godine.

Proglašena boja godine predstavlja viđenje i stav Pantone Color Institute o tome kakve će boje biti značajne u narednom periodu i kako će uticati na različite industrije. To može biti korišteno kao inspiracija za dizajnere, modne kreatore i druge u kreativnim industrijama.

Boja 2021. godine: PANTONE 17-5104 Ultimate Gray i PANTONE 13-0647 Illuminating Yellow

Za boju 2023 godine, Pantone Color Institut je odabrao boju PANTONE 17-5104 Ultimate Gray i PANTONE 13-0647 Illuminating Yellow. Ova kombinacija boja prikazuje stabilnost i sigurnost uz dozu optimizma i sjaja.

Boja 2022. godine: Very Peri ili Pantone 17-3938

Po prvi put u povijesti Pantonea, globalni autoritet za boje smislio je potpuno novu nijansu za svoj izbor boje godine 2022. Nazvana Very Peri (Pantone 17-3938), dinamična zelenkasto plava ima topli ljubičasto-crveni podton i signalizira novost u ovim, da još uvijek, vremenima bez presedana.

“Kako izlazimo iz intenzivnog razdoblja izolacije, naši se pojmovi i standardi mijenjaju, a naš fizički i digitalni život spojio se na nove načine”, napisala je tvrtka u priopćenju za javnost. “Very Peri ilustrira fuziju modernog života i kako se trendovi boja u digitalnom svijetu manifestiraju u fizičkom svijetu i obrnuto.”

Boja — koja korisnicima Microsoft Teamsa može izgledati pomalo poznato — spaja pouzdanost plave i veliku energiju crvene, stvarajući jednu osnažujuću nijansu koja potiče kreativnost i znatiželju. Što je možda najvažnije, boja “predstavlja budućnost u novom svjetlu”, navodi se u priopćenju iz Pantonea.

Boja 2023. godine: Viva Magenta ili Pantone 18-1750

Pantone Color Institute je u petak, 2. prosinca 2022., objavio boju godine za 2023.: Viva Magenta ili Pantone 18-1750. Živo grimizno je Pantone opisao kao “nekonvencionalnu nijansu za nekonvencionalno vrijeme”.

“Viva Magenta 18-1750 vibrira živahno i snažno. To je nijansa ukorijenjena u prirodi koja potječe iz obitelji crvenih i izražava novi signal snage. Viva Magenta je hrabra i neustrašiva, te pulsirajuća boja čije bujnost promiče radosno i optimistično slavlje, ispisujući novu priču,” objavio je Pantone na svojoj web stranici.

Boja 2023. godine: Viva Magenta ili Pantone 18-1750
Boja 2023. godine: Viva Magenta ili Pantone 18-1750

Komentirajte ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana